Pastor Jeans berättelse bekräftad – Dags för rättvisa och upprättelse

Nyss läste jag ett blogginlägg från Diakonia om mänskliga rättigheter, vapenhandel, situationen i Gaza och om pastor Jean Kabuidibuidi. Såhär skriver Joakim Wolhfeil på Diakonias blogg:

I fredags låg en rapport från Nelson Mandelas vänner i min mailbox. Den handlade om den svensk-kongolesiska pastorn Jean Kabuidibuid. Från ett Sverige där snödropparna gjort entré i våra rabatter och de flesta av oss i veckan njöt av en strålade vårsol avvisades Pastor Jean från Sverige. Resan slutade i en av säkerhetstjänstens ökända ”inofficiella” förhörskällare, där frågor om hans politiska engagemang varvades med sparkar och slag.

Rapporten bekräftar uppgifter som Diakonia har från flera håll: Efter höstens ifrågasatta val har säkerhetsstyrkorna skärpt sina insatser mot allt man betraktar som opposition och agerar ofta utan respekt för vare sig människoliv eller lagar. Dödande, olagliga arresteringar och försvinnanden fortsätter, samtidigt som myndigheterna inskränker yttrandefriheten i landet. Exempelvis förbjöds landets kyrkor att ordna en manifestation så sent som den 16 februari i år. Mot detta har givetvis Diakonia och andra organisationer protesterat.

I MR-organisationen Nelson Mandelas vänners rapport om Pastor Jean beskrivs hur han efter ankomsten till Kinshasa fördes bort av säkerhetstjänsten och endast lyckades komma ur denna belägenhet genom att folk på utsidan engagerade sig. Mönstret stämmer med andra fall vi känner till, då endast kraftfulla påtryckningar utifrån kunnat förmå säkerhetspolisen i Kongo-Kinshasa att släppa fångar eller möjligtvivis överföra dem till civil rättvisa. Både denna andra rapporter beskriver att människor som hamnar i Pastor Jeans belägenhet utan att någon utanför vet om det mycket väl kan försvinna för alltid.

Nu när Nelsons Mandelas vänner, genom Diakonia, bekräftar att pastor Jean har utsatts för tortyr, efter det att han anlände till Kongo-Kinshasa, måste de ansvariga kliva fram. Migrationsverket har valt att inte tro på Jeans berättelse, de har gjort bedömoningen att det inte är någon fara för Jean att utvisas till Kongo-Kinshasa. Genom deras, som det nu visar sig helt felaktiga, beslut har de utsatt Jean för smärta, tortyr och fara för livet. Den som är ytterst ansvarig för detta är Tobias Billström.

Tobias Billström: Nu räcker det inte längre med robotliknande svar. För att Sverige inte ska utsätta fler flyktingar för samma sak som pastor Jean har fått uppleva måste du förändra migrationspolitiken, och det måste göras nu. Migrationsverkets landinformation, som säger att det ej är farligt att utvisa till Kongo-Kinshasa, måste ändras. Jean Kabuidibuidis fall är inte unikt. Sverige utsätter många människor för livsfara genom att utvisa till bland annat Irak och Iran.

Misshandel eller tortyr?

Det som Jean har utsatts för, ska det klassas som misshandel eller tortyr? Så här står det i FN:s konvention mot tortyr, artikel 1:

varje handling genom vilken allvarlig smärta eller svårt lidande, fysiskt eller psykiskt, medvetet tillfogas någon antingen för sådana syften som att erhålla information eller en bekännelse av honom eller en tredje person, att straffa honom för en gärning som han eller en tredje person har begått eller misstänks ha begått eller att hota eller tvinga honom eller en tredje person eller också av något skäl som har sin grund i någon form av diskriminering, under förutsättning att smärtan eller lidandet åsamkas av eller på anstiftan eller med samtycke eller medgivande av en offentlig tjänsteman eller någon annan person som handlar såsom företrädare för det allmänna. Tortyr innefattar inte smärta eller lidande som uppkommer enbart genom eller är förknippade med lagenliga sanktioner.

Eftersom Jean, enligt Nelson Mandelas vänner, under förhör har utsatts för sparkar och slag varvat med frågor om han politiska engagemang, tolkar jag detta, som att den behandling Jean utsatts för faller inom ramen för FN:s definition av tortyr.

Därmed är det nu bekräftat att Sverige har brutit mot mänskliga rättigheter och mot Svensk lagstiftning, Utlänningslagen kap 12 §1, när Jean utvisades till Kongo. Jag hoppas att vi kan driva detta skandal vidare och få Sverige dömt inför FN:s kommité mot tortyr.

Vi jobbar vidare på olika spår med att få tillbaka Jean till Sverige. För oss är detta det viktigaste. Jag är övertygad om att Jean tillslut kommer få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Med denna rapport i ryggen kan Jean också dra Sverige inför rätta i FN och få upprättelse.

Sanningen segrar.

Om Jonas Bergström

Skriver om det som känns.
Det här inlägget postades i Flyktingpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Frans Heppstad

  Vad är Nelson Mandelas vänner för organisation?

  • http://amen.se brynte

   En människorättsorganisation i Kongo-Kinshasa.

   • Nils Nilsson

     Har den ngn hemsida den här organisationen?  Vet du vad den heter på engelska?

    • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm
    • Joakim Wohlfeil

     De har ingen egen hemsida eftersom det vore helt onödigt, på Kongo´s landsbygd finns det bara undantagsvis elektricitet och det viktiga mediet är precis som i många andra utvecklingsområden FM-Radio.

     De har inte heller nåt infomaterial på Engelskska avsamma skäl, däremot på Lingala och Kikongo vilket är de viktiga språken i deras arbete, franska är det internationella språket du använder i dessa områden.

     För den som läser franska kan man hitta en del träffar på Radio Okapi (som är en stor nationell station, huvdsakligen kör man dock via lokala kanaler)  + Amis de Nelson Mandela pour la Défense des Droits Humains alternativt ANMDH 

     Organisationen har funnits i närmare 20 år och är en mycket respekterad röst i Kongo, även deras egna medarbetare har vid olika tillfällen trakasserats och förts bort av säkerhetstjänsten när man publicerat kritiskt material.

     De arbetar med internationella standardmallar för monitoring och deras rapporter används som underlag av både FN och internationella organ sombevakar Kongo-kinshasa

   • zelotai

    Här sjunger Nelson Mandela om mänskliga rättigheter, som att döda vita.

    http://www.youtube.com/watch?v=fcOXqFQw2hc
     

    • AlmaM

      M. Nelson Mandel est le plus respecté politicien du monde selon la plupart de l’humanité. Ton besoin de nous persifler réflêche seulement que tu n’as rien à dire mais beaucoup d’apprendre.

 • Orjan

  ”där frågor om hans politiska engagemang varvades med sparkar och slag”.
  OK, kanske det.
  Men verkar som de haft  kraftigt vadderade boxarhandskar och likartad fotbeklädnad vid utdelandet.
  Ser ingen tillstymmelse till blåmärken på hittills presenterade bilder. Det antager jag borde finnas om det skall betecknas som fysisk tortyr.

  • Mattlo

   Blåmärken syns inte på samma sätt på svart hud som vit.

   • Orjan

    OK, naturligtvis inte. men tillräckligt tydligt för att det skall kunna dokumenterats, vilket jag inte ser att det gjorts.

 • http://swedenconfidential.wordpress.com Sweden Confidential

  När kommer filmen och det odiskutabla beviset?

  Vad är ”Nelson Mandelas vänner”? Name-droppar du bara nu för att du inte har några konkreta bevis för din rövar-historia?

  • Orjan

   Det är inte Jonas, det är Joakim Wohlfeil som nämner begreppet.
   Men Jonas kanske vet ändå.

  • http://amen.se brynte

   Nelson Mandelas vänner är en människorättsorganisation i Kongo-Kinshasa som samarbetar med den svenska organisationen Diakonia. En av deras uppdrag är att dokumentera och arbeta emot förtryck i människorättssituationer.

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

   Haha, tror ni att Diakonia hittar på partnerorganisationer stup i kvarten. Les Amis de Nelson Mandela är verksamma i Kinshasa: http://www.irenees.net/fr/fiches/acteurs/fiche-acteurs-333.html

   • Orjan

    TAck för länk.

   • http://swedenconfidential.wordpress.com Sweden Confidential

    Jag vet att du hittar på en hemskt massa saker stup i kvarten. Andar och demoner t.ex.

    Sök hjälp!

   • AlmaM

     Sweden Confidential förstår knappt svenska, franska är inte att tänka på!

    • zelotai

      Jag förstår franska, var överlägset bäst i min klass.

     Om du är kristen.

     Förstår du det här?

     Kolosserbrevet 3:9 ”Ljug inte för varandra”

     • AlmaM

       Je ne ments jamais, M. Zelotai. Quand tu sais francais tu peux lire les pages qui sont données au’dessous pour trouver l’information que tu cherches sur la situation au RD Congo.

     • zelotai

       Du vet i dagens samhälle när man är så stressad får man prioritera. Jag väntar på filmen som kommer att bevisa allt, på så sätt sparar jag tid.

 • Bengrot

  Varför blev det ingen film? Jag hade ju poppat å allt.

  Kommer det några bilder på pastorn efter besöket i förhörskällaren?

 • Pingback: Diakonia bekräftar Jeans historia — Josefine Arenius()

 • Enth

  ”Eftersom Jean, enligt Nelson Mandelas vänner, under förhör har
  utsatts för sparkar och slag varvat med frågor om han politiska
  engagemang, tolkar jag detta, som att den behandling Jean utsatts för
  faller inom ramen för FN:s definition av tortyr.
  Därmed är det nu bekräftat att Sverige har brutit mot mänskliga rättigheter och mot Svensk lagstiftning, Utlänningslagen kap 12 §1, när Jean utvisades till Kongo.”

  Hm, du TOLKAR det som tortyr och då blir det bevisat att Sverige brutit mot mänskliga rättigheter?

  Man upphör aldrig att förvånas.

 • zelotai

  Jag gav dig några bibelcitat om att man inte ska ljuga och man ska hålla sig inom lagen. Jag undrar hur det går med den där filmen, eller är du en lögnare?

  Du besvarar ingenting utan kacklar bara på som en blind höna.

  Jonas Bergström ”Lögnare, nyttig idiot och självgod”

  Vilka av dessa epitet stämmer inte?

 • zelotai

  Oj oj så duktig man kan vara på franska. Här kryper din fascistiska ådra fram, då du ser en chans att trycka till mig., men se det gick inte.

  Du skriver att han är den mest respekterade politikern i världen. Källa på det tack. Har någon intervjuat alla människor i hela världen? Nådde de ut till alla byar i Sibirien? Om en majoritet tycker något, betyder det då att något är rätt? Om inte, kör inte med det som ett bevis.

  Och om man är beundrad, betyder det att man inte får kritiseras om man gör fel?

  Om jag kört med det argumentet 1939 i Tyskland för att argumentera för att en viss herre med mustasch var den självklara ledaren. Hade det gjort detta argument korrekt? Nu jämför jag inte dessa herrar som individer utan endast principen.

  Får man kritisera Nelson Mandela?

  Vad har han gjort för något speciellt som inte alla andra motståndsmän har gjort? Hur många har inte suttit oskyldiga i fängelse. Nämn ett land i Afrika som styrs av svarta afrikaner som vita västerlänningar vill flytta till. Nämn några västerländska länder som svarta afrikaner vill flytta till. Jag tror 25 % av de vita har flytt Sydafrika. Ledaren för ANCs ungdomsorganisation säger att vita är tjuvar och våldtäktsmän och att alla ska skjutas. Någon hög politiker inom ANC, kommer inte ihåg vilken, förringade våldet mot vita och sade att de kunde emigrera om de inte var nöjda. Ännu en företrädare för en organisation som du gillar. En organisation så full av korruption att 1 % skulle vara för mycket.

  Nelson Mandela har suttit länge i fängelse och klarat av detta och det måste man givetvis beundra honom för, men betyder det att han får sjunga om att döda vita?

  Med din logik så får jag sjunga om att slå ner och misshandla och mörda invandrare, då min son blivit misshandlad av en invandrare och en kompis kompis blivit mördad av en invandrare.

  Eller det kanske endast gäller offret. Får min son sjunga om att man ska slå ner invandrare? Är inte det hets mot folkgrupp?

  Din lilla självgoda skata. Varför inte medge att Nelson Mandela gör något tokigt. Är det OK för mig att sjunga samma sak fast om svarta?

  Du visar vilken självgod blind människa du är och ser ner på andra och försöker trycka till mig genom att visa på hur duktig du är på franska.

  Du menar att jag har mycket att lära och du vet bäst. Du visar ännu en gång hur högt du håller dig själv. Tycker du att Mandela har rätt att sjunga om att döda vita? Får min son sjunga om att invandrare ska misshandlas?

  Hur går det med filmen?

  Kolosserbrevet 3:9 ”Ljug inte för varandra”